ТЕРИТОРИЯ НА ДОБРИТЕ ТРАДИЦИИ, ЕВРОПЕЙСКО ОБРАЗОВАНИЕ И ИНОВАЦИОННИ ПРАКТИКИ
SCOOL MEDIA И ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ
През изминалата седмица SCOOL Media проведе обучение на тема: „Фалшиви новини по време на пандемия“. Йорданка Йончева от 10. клас се включи в разговора, в който лектори бяха Мария Черешева и Мартин Димитров. Има предвидени дати и за март. Възползвайте се! Обучението е безплатно, но е необходима регистрация. Подходящо е за ученици от 8. до 12. клас.
Линк за регистрация https://forms.gle/NhE8uEzeqmwNQe4D7
ПОБЕДИТЕЛ В SCOOL MEDIA!
Ноемврийската тема на платформата беше: „Да поговорим...за секс!“. Йорданка Йончева от 10. клас при СУ „Васил Дечев“ участва с 12-минутен видеоматериал, който бе обявен за най-добър. Своите въпроси, свързани със сексуалното образование на подрастващите, с приемането на хората с различна сексуална ориентация, с домашното насилие над жени..., тя отправя към училищния психолог Донка Караиванова. Следва разходка из коридорите на Гимназията, при която питанията, тестващи осведоменост и откритост, са насочени към учениците.
В това предколедно време имаме поредната добра новина. Сама по себе си тя не е чудо, но е чудесно признание за усилията на едно интелигентно момиче, имащо вкус към журналистическото поприще, което намира за особено привлекателно и изпълнено с предизвикателства. Големият урок за нас: младостта обича откровеността. А светът, „светът обича успелите“!
ЧЕСТИТО!
ПРЕДКОЛЕДНО: ЗА ЩАСТИЕТО В ПЪРВО ЛИЦЕ
Йорданка Йончева, Ивана Баталова и Йордана Минкова – и трите от 10. клас при СУ „Васил Дечев“– взеха участие в литературния конкурс „Походът“, организиран от едноименната платформа за блогъри. Момичетата избраха да пишат есета на тема: „Какво е щастието за мен?“. Всеки текст е личен поход и среща със себе си. Споделяме моменти от тези пътувания.
Йорданка: „... щастието не бива да бъде цел, стремеж или мираж. (…) То е тук винаги. Само трябва да застанем до него, да го „хванем“ за ръка и заедно да вървим напред, като го изкачваме от време на време...“.
Ивана: „ Щастието е форма на действие, динамика(…). Щастието е процес на несекваща работа...“.
Йордана: „... щастието е състояние на вяра, сила, любов, увереност и правилна самооценка (...). То е някъде в нас. То е в малките неща, които добавят стойност и смисъл в живота...“.
Те се заеха да представят и обяснят едно особено състояние на пълнота, целенасоченост и цялост – усещане, което обикновено отправяме като послание по лични и общи поводи след традиционното пожелание за здраве. В навечерието на Коледа именно здраве и щастие Ви желаят три момичета, които вървят по пътя си (всяка по своя, разбира се) със смелост, увереност, понякога с болка, но никога със страх.
Честити празници!
УЧИЛИЩЕН ЖИВОТ
SCOOL MEDIA - НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ
В последните няколко седмици платформата предлага онлайн срещи с водещи български журналисти. Дани Йончева от 10.клас участва в два разговора: с Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, и с Теодора Трифонова- репортер от БТВ. Предстои ѝ среща с Иван Георгиев, журналист от същата медия.
Всяко очакване е по-силно от предишното. Платформата "открехва" врати, но те се отварят със сърце и ум. Надяваме се, вярваме... . И работим, разбира се.
УЧИЛИЩЕН ЖИВОТ
МОМЕНТИ ОТ ЕДНО ЕКЗОТИЧНО ПЪТЕШЕСТВИЕ В СВЕТА НА МИТИЧНОТО, В КОЕТО ВОДАЧИ БЯХА ДЕЦАТА ОТ 5 А. КЛАС
Учениците от 5 б клас изготвиха проект по български език и литература на тема "В света на митичното".
Участие на СУ "Васил Дечев" в кампанията "Дни на безопасността на пътя"

Учениците от СУ "Васил Дечев" гр.Чепеларе се включиха  в кампанията „Дни на безопасността на пътя“, която се проведе в периода 16.09-22-09.2020г. под мотото „Остани жив! Пази живота!“, чрез ролеви игри, с които демонстрираха своята транспортна култура и уменията си да бъдат отговорни пешеходци, но и колоездачи. Само така животът може да бъде опазен!
Учениците от 4 а клас се включиха с ролеви игри в кампанията „Дни на безопасността на пътя“, която се проведе в периода 16.09-22-09.2020г. под мотото „Остани жив! Пази живота!“
Участие на ученици от СУ „Васил Дечев” в Шесто издание на националния фестивал на руската поезия, песен и танц „Пустъ всегда будет солнце” На 19.04.2019г. се проведе поредното - шесто издание на националния фестивал на руската поезия, песен и танц „Пустъ всегда будет солнце” – областен кръг. Журито от доказани специалисти от жанровете на песенното и танцовото изкуство, оценяваше въз основа на следните критерии – вокално майсторство, сценично поведение и подходящ костюм. Нашите 12 участници се явиха в категориите – I възрастова група – I-IV клас; II възрастова група - V-VII клас; VIII – XII клас – индивидуално изпълнение на песен. В първа възрастова група първо място спечели Екатерина Камагорцева, а третото бе присъдено на Габриела Карамитева. Във втора възрастова група първите места спечелиха Цветелина Мурджева и Петя Качакова, второ - Никол Калфова и трето - Ивана Генчева. В трета възрастова група Евгения Чолакова ни зарадва с второ място. Получихме огромна подкрепа от страна на родителите. Желаем бъдещи успехи и развитие на младите таланти с художествен ръководител Светла Пидакева.
УЧИЛИЩЕН ЖИВОТ
В рамките на Интерски Конгрес 2019г. от 18.03.2019 г. до 22.03.2019 г. в к.к. Пампорово ученици от СУ "Васил Дечев" гр. Чепеларе ще се обучават в ски алпийски дисциплини и сноуборд.
Днес, 18.03.2019 г., учениците от I а клас с ръководители г-жа Б. Вурова и г-жа Л. Калайджиева поздравиха инвалидите от гр. Чепеларе с вдъхновяващи стихчета и песни за пролетта, надеждата и добротата в сърцата на хората. Подариха им табло и картички изработени от самите тях.
Благотворителен базар. Ученици от седми и осми клас в СУ „Васил Дечев“, град Чепеларе под ръководството на госпожа Цветанка Златкова изработиха мартеници. Организираха благотворителен базар, на който ги представиха. Сумата, която бе събрана е в размер на 120 лв., макар и скромна бе дарена на ученик от първи клас в нашето училище. Детето е със специални образователни потребности, живее в многодетно семейство и нека тази сума донесе малко радост в семейството. Нека доброто започне от нас и да е винаги с нас

УЧАСТИЕ НА СУ „ВАСИЛ ДЕЧЕВ“ В SCOOL MEDIA– НАЦИОНАЛНА ПЛАТФОРМА ЗА УЧЕНИЧЕСКА ЖУРНАЛИСТИКА

Текстове на наши ученици бяха представени в национална платформа, част от проекта „Медийна грамотност в класната стая“, който се осъществява от АЕЖ-България в партньорство с Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ и Фондация „Америка за България“. Васил Дечевски от 9. клас се превърна в „ловец“ на гледни точки по голямата тема- ЛЮБОВ, които предаде в интересен репортаж, озаглавен „ Кой ще каже какво е любов...“. Величка Авлиева и Добромира Щерева (също от 9. клас) предложиха едно истински задълбочено интервю за лицата на любовта преди, днес и завинаги. Величка влезе в ролята на интервюиращ, а Добромира– в тази на интервюиран. Деца, радваме се, че вашите качествени материали не останаха неоценени! Знаем, че има какво още да кажете на света.
УЧИЛИЩЕН ЖИВОТ
Крайно класиране на участниците в десетия международен конкурс за детска рисунка  „ОБИЧАМ МОЯТА РОДИНА”. Конкурсът бе организиран от НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ, със съдействието на СБУ и бе посветен на:  1 155 години от рождението на цар Симеон I (864)  и 310 години от Полтавската битка (1709).  Конкурсът се проведе  в шест поредни и един финален кръг.  В конкурса взеха участие повече от 1000 рисунки. На базата на регламента и постигнатите резултати са утвърдени класиране и награди за всички участници в конкурса, както следва: 
ІІІ МЯСТО – ДИПЛОМ и ПРЕДМЕТНА НАГРАДА: ПЕТЯ ГЕОРГИЕВА КАЧАКОВА
Класиране на рисунките по кръгове – грамота получават:
 ІІ място - ВЕРОНИКА ХРИСТЕВА 
МАРИЯ БЕЧЕВА и СИМОНА ЗДРАВЕВА
За принос в провеждане на конкурса се награждават: 
Цветанка Златкова и СУ „ Васил Дечев“
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.